Fibromyalgidagen

Idag är det Internationella
fibromyalgidagen 🦋 Så jag
tänkte få uppmärksamma
den lite eftersom jag själv
lever med fibromyalgi….

View this post on Instagram

Idag är det Internationella fibromyalgidagen 🦋 Så jag tänkte få uppmärksamma den lite eftersom jag själv lever med fibromyalgi. Det är en extremt jobbig sjukdom som kan se väldigt olika ut men för mig innebär det kronisk Värk och smärta dygnet runt alla dagar. Jag vaknar med värk och går och lägger mig med värk. Värken och smärtan kan variera från timme till timme hur kraftig den är och även var den sitter i kroppen. Sedan har jag en massa andra konstiga symptom såsom yrsel, domningar i armar, ben och läppar, ömma punkter, trötthet, sömnproblem, magbesvär med mera. Allt förvärras om jag anstränger mig för mycket på något sätt. Så därför måste jag planera mina dagar så jag orkar, mår bäst vara hemma och inte göra så mycket fast ändå pyssla på med något, byta ställningar och gärna gå runt lite hela tiden, så att jag avleder värk och smärtan. Sedan får jag "välja ut" saker att prioritera, för jag behöver ju få göra något utanför huset oxå och då får jag ta "bakslaget" efteråt med en kropp som ofta reagerar kraftigt. Men tyvärr räcker ju mest orken till saker som måste göras i vardagen, den där lyxen med socialt liv utanför familjen blir lidande. Så jag brukar sammanfatta mitt kropp med ett totalt kaos inombords. Känns som ett flipperspel där alla symtom far runt och krockar med varandra. Jag har levt med detta nu i snart 15 år och rent utsagt skitless. Såklart vill jag oxå ha ett vanligt liv med jobb och utan begränsningar. Jag skulle vilja kunna göra vad jag vill med mina barn och min man, när som helst och vara aktiv på alla tänkbara sätt. Så ärligt så går det inte en dag utan att jag hoppas på ett mirakel, att bli frisk ✨ och en dag kanske, det hoppet måste jag ha 😉 Samtidigt som högsta önskan är att bli frisk så har jag ändå accepterat läget på ett sätt, går ju inte gräva ner sig, utan detta liv fick jag och då måste jag göra det bästa av det, så fokuserar på allt positivt varje dag och det går ju skratta och le trots värken gnager inombords jämt 😉….fortsätter i kommentar….

A post shared by Max liv med familj (@maxmedfamilj) on

.
…det är en extremt jobbig
sjukdom som kan se väldigt
olika ut men för mig innebär
det kronisk värk och smärta
dygnet runt alla dagar. Jag
vaknar med värk och går
och lägger mig med värk.

Värken och smärtan kan
variera från timme till timme
hur kraftig den är och även
var den sitter i kroppen.
Sedan har jag en massa
andra konstiga symptom
såsom yrsel, domningar i
armar, ben och läppar,
ömma punkter, trötthet,
sömnproblem, magbesvär
med mera. Allt förvärras om
jag anstränger mig för mycket
på något sätt. Så därför måste
jag planera mina dagar så jag
orkar, mår bäst vara hemma
och inte göra så mycket fast
ändå pyssla på med något,
byta ställningar och gärna gå
runt lite hela tiden, så att jag
avleder värk och smärtan.

Sedan får jag ”välja ut” saker
att prioritera, för jag behöver
ju få göra något utanför huset
oxå och då får jag ta ”bakslaget”
efteråt med en kropp som ofta
reagerar kraftigt. Men tyvärr
räcker ju mest orken till saker
som måste göras i vardagen,
den där lyxen med socialt liv
utanför familjen blir lidande.

Så jag brukar sammanfatta
min kropp med ett totalt
kaos inombords. Känns som
ett flipperspel där alla symtom
far runt och krockar med varandra.
Jag har levt med detta nu i
snart 15 år och rent utsagt
skitless. Såklart vill jag oxå ha
ett vanligt liv med jobb och utan
begränsningar. Jag skulle vilja
kunna göra vad jag vill med
mina barn och min man, när
som helst och vara aktiv på alla
tänkbara sätt. Så ärligt så går
det inte en dag utan att jag
hoppas på ett mirakel, att bli
frisk ✨ och en dag kanske,
det hoppet måste jag ha 😉

Samtidigt som högsta önskan
är att bli frisk så har jag ändå
accepterat läget på ett sätt, går
ju inte gräva ner sig, utan detta
liv fick jag och då måste jag göra
det bästa av det, så fokuserar på
allt positivt varje dag och det går
ju skratta och le trots värken gnager
inombords jämt 😉dock är nog
detta ett av de stora jobbiga
sakerna med Fibromyalgi,
det syns inte utåt, vi blir experter
på att ”dölja” både för att inte
låta sjukdomen ta över och för
att inte ”gnälla” för oj om jag
skulle gå en dag och berätta
var jag har ont och så, skulle
nog de runt omkring mig bli
galen 😉 jag är lyckligt lottad
med min underbara familj att
fokusera på och mitt pyssel-intresse 👌🏼
så ni förstår kanske varför vi är
mycket hemmavid och när jag
till exempel uppdaterar på
instagram då ligger jag samtidigt
och tar en liten välbehövlig vila 😉
om ni har frågor om fibromyalgi
så svarar jag gärna så gott det går
utifrån mina erfarenheter.

Jag har skrivet en del om
fibromyalgi tidigare på bloggen,
om ni kikar här >> och bläddrar
er fram.

/ Anna

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.