Ortopedrond i Sunderbyn….

Torsdag den 12 Februari 2009

Idag har vi varit på Ortopedrond på Sunderbyns sjukhus.
Vi fick vara i en stor gympasal. Närvarande var Max Sjukgymnast, Barnneurologläkare, Barnortoped från Umeå, Ortopedtekniker och en tjej som tittade på, men som aldrig presenterade sig. Så det var fulla rummet med folk.

De tittade först på Max då han for fram över golvet sittande på rumpan, med sin hoppande stil =) Det är ju tyvärr ingen bra stil egentligen, på grund av att han roterar ut höfterna hela tiden.
 Sedan fick han visa då han reste sig upp efter leksaker och då han stod. Efter det undersökte Ortopeden honom liggande i fotleder, knän och höfter. Han böjde, vred och slet i benen åt olika håll. Han kunde konstatera att Max var väldigt överrörlig i sina leder, både i fotleder, knän och framförallt i sina höfter. I höfterna är han väldigt överrörlig i sin utåtrotation och mer i höger höft. Men det är ju inget som är ovanligt för DS barn. Jag frågade om det kan finnas risk att höften kan hoppa ur led någon gång och han sa att visst det kan den, men den behöver inte göra det.  Han vill dock att en höftröntgen skall göras på bägge höfter. Så Barnläkaren säger att han ordnar med remiss för höftröntgen i Piteå.  

Ortopeden tittade sedan mer då Max står upp på benen och vi frågade om det gör något att han vrider ut fötterna mycket då han går, om det är någon nackdel. Men det är det inte. Utan fötterna kommer att senare naturligt peka mer framåt.  Utan nu är det att försöka träna upp musklerna runt lederna som är svaga. Så det är försöka hela tiden att träna upp och stå och att gå. Gärna gå med gåstol och få honom intresserad att göra det.

Jag passade på att fråga om man ska röntga nacken på Max oxå, som jag har läst att man brukar göra på barn med DS eftersom de kan vara vara svagare där och ibland kanske ska undvika typ kullerbyttor och liknande. Så han sa att det ska de göra på Max, men han tyckte att vi skulle göra det vid 4-5 års åldern.

När Ortopden kollat färdigt och sagt sitt, kom Ortopedteknikern fram och han kommer beställa hem ett par ortopediska skor till Max för inomhusbruk som ger ett bra stöd. Vi avvaktar med utomhusskor till sommaren. Så teknikern mäter foten och kommer skicka hem ett par skor till oss, så vi slipper komma tillbaka bara för att hämta dem. Sedan ska vi försöka ha dem inomhus så mycket som det bara går.

Så nu får vi väl slå våra kloka huvuden ihop med sjukgymnast och försöka hitta det som är bäst för Max och träna upp muskelstyrkan i benen. Sjukgymnasten ska även komma ut till dagis, kanske nästa vecka,  för att se vad som kan göras där.

annaskrift2 copy

4 reaktioner på ”Ortopedrond i Sunderbyn….

  1. Vilken bra kontroll! Ska försöka få till det med Elsa också. Vi använder ett löpband till henne hemma och det funkar jätte bra. Hon tycker det är kul och vill gärna gå på det. Sjukgymnasten tyckte hon blivit stadigare av det. Hälsar Anna

  2. Ja, det var en bra kontroll. Känns skönt att de har kollat honom grundligt. Så ni kör löpband, det kändes lite väl avancerat för Max än. Men en tanke för framtiden kanske =) Har ni ett hemma sedan tidigare då?
    / Anna

  3. Vi köpte faktiskt ett på Blocket. Enligt studien som vi fick idéen av så skulle man börja så snart de kunde sitta själva. Studien finns upplänkad på Downföreningens hemsida. Vi började innan Elsa ställde sig upp själv i alla fall.
    Och det händer att mamman tar sig en löprunda framför TV:n ibland också…

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.