Teckenkursen har startats upp….

Söndag den 13 September 2009

 
…efter ett låååångt sommaruppehåll.
Vi tog verkligen sommarlov och det har varit ganska skönt,
men man känner nu att vi alla behöver friska upp minnet
igen och köra hårt =)

Om det är någon som inte har läst bloggen tidigare. Så kör vi alltså en egen ”teckenkurs” här hemma, för de närmate runt Max, så alla ska kunna prata med honom med tecken som stöd. På teckenkursen är det mamasen, pappsen, storasyster, mormor, morfar, farmor, farfar, moster, morbror och 2 farbröder. Vi brukar ha upplägget att vi träffas varje söndag klockan 17 och så kör vi med dem som kan komma, alltid är det kanske någon som inte kan. Men vi repeterar ju hela tiden…så det flyter på bra.
Vill någon läsa hur vi startade och började, så finns det här under teckensidan

Jag har under sommaren förberett en del för att det ska vara lite lättare för mig, så att materialet är färdigt och bara att plocka fram. För man har ju alldrig ”den där tiden över” känns det som. Så då kan det vara skönt att allt är klart. Så nu har jag gjort så här:

teckenkursen1

När vi var till Umeå på inspirationsdagarna
med Irene Johansson var ju Hatten förlag
där och visade alla sina saker. Då köpte jag
in cd skivan ”Material hatten” där mycket
material finns samlat för att kunna skriva
ut och fixa till själv. Hatten har ju även
färdigt material, om man hellre vill
köpa det.

 

teckenkursen4
Teckenillustration ”äta” & bildkort ”äta

I denna cdskiva finns ju alla tecken att skriva ut som typ ”memokort” som man bland annat kan använda till spel. Jag  har skrivit ut alla dessa memokort med både bild och med teckenillustration och med färg på baksidan. Alla tecken är ju samlade i olika kategorier:

exempel: hemma, djur, natur, verb 1, verb 2, osv…..

teckenkursen2

teckenkursen3
Så då har jag sorterat
in dem i små lådor
(jag är en ”lådoman”…jag vet =) 
Jag har stämplat text vad lådorna innehåller. Har gjort så för varje kategori och så tänkte jag att jag vid varje teckenkurs kunde ta fram dem som vi just då ska träna med. Idag har vi kört med just kategorierna ”hemma” och ”verb1”.

För att det ska bli bra repetition för alla på vår lilla ”kurs” så ska jag försöka göra så här varje gång för maximal träning:

teckenkursen5
Färdiga Facitpapper att skriva ut i olika kategorier

1. Jag har i förväg skivit ut färdiga A4 blad med alla teckenillustraioner (som oxå finns på cd skivan) och har delat ut dem till alla deltagare innan kursen och så får de en liten chans att träna just på dessa. (Jag har även skrivit ut och plastat in ett ex åt mig för att kunna hålla koll var alla tecken hör, om man skulle blanda ihop dem i olika lådor, samt om man måste friska upp minnet själv)

teckenkursen9
Min pappa har gjort en skiva med smala lister på
där jag kan sätta upp alla tecken och bilder under kursen

 2. Under teckenkursen kommer jag först ta alla ”teckenillustrationsbilder” och sätta upp på tavlan vi har och så går vi laget runt och de får säga ungefär 4-5 tecken var, vad de föreställer. Vi repeterar det några gånger och de får alltid teckna dem. Sedan blandar jag både ”teckenillustrationerna” med ”bildkorten” och kör laget runt.

teckenkursen7
Färdiga lottobrickor att använda tillsammans
med memokorten.

3. Sedan kombinerar vi nytta med nöje och leker lite. Jag har skrivit ut färdiga ”lottobrickor” från cd-skrivan i svartvitt. Deltagarna får varsin bricka framför sig. Sedan tar jag först ”teckenillustationerna” och tecknar varje bild och då ska deltagarna ha klart för sig vad jag tecknar och kunna säga om de har det på sin bricka… då får de kortet. Sedan kan man även ta ”bildkorten” och göra likadant men då säger man ordet och de ska teckna det. Den som först får full bricka vinner =)

teckenkursen11

teckenkursen10

…mums filibabba….

4. Fikapaus! Jag kan gärna hålla i kursen och grilla deltagarna samt
koka kaffe, men på ett vilkor….om deltagarna tar med sig fika. Finurligt va?!  Så då har vi go´fika oxå varje gång =)

teckenkursen8

5. Efter fikat kör vi ett pass till.
Då brukar vi köra ”teckenremsor”.
De gör jag själv i datorn. Då tar
jag och gör meningar där jag
försöker baka in så många tecken
jag kan av de som vi just nu ska
träna. Även lite roligt då de blir
personliga. Meningarna, kan
just på grund av detta, bli lite
tokiga och locka till många
skratt =)

Sedan får deltagarna själva
läsa meningen, men bara 
teckna orden som är understrukna,
till sin bordskompis och den ska
klura ut vad den tecknar….
och så går vi så laget runt. Det här är en favorit för deltagarna. De tycker det ger mycket då tecknena hamnar i meningar.

teckenkursen15

teckenkursen14

Här går storasyster Fanny
runt och hjälper till med
textremsorna om det är
någon som inte kan göra
något tecken. Tur jag har
min hjälpreda =)

På första bilden är det 
morbror Johan som
tecknar till farfar
som då ska gissa vad det är och på andra bilden tecknar farfar till farbror Fredrik.

teckenkurs13
Här leks det ”Dobbidoo” då det gäller att snabbt
förflytta sig mellan stolar.

6. Sedan avslutar vi med att träna med ”bildkorten” och då ska de ju förstås kunna teckna vad det är. En rolig sak att kunna göra då, för att få lite variation, är att man kör som i programmet ”Dobbidoo”. De får dela in sig 2 och 2 och sitta på varsin stol mot varann. Jag står bakom ryggen på en och håller upp bilden och så ska den andra teckna det som är på bilden och den andra ska säga vad han/hon tecknar. När de klarar det, får de snabbt byta plats på stolarna. Så kör vi så en minut på varje lag och sedan räknar vi ihop vilket lag som vunnit och klarat flest ord =) Jättekul! Brukar vara svårt att hålla sig för skratt!!! dessutom blir det ett litet gympapass då alla blir stressade och förstås vill hinna flest tecken.

Oftast blir det ca 2 timmar vi håller på, beror dock lite på koncentrationen, man ser fort, om det räcker för dagen (hihi)

Ja, det var lite tips hur vi lägger upp det för tillfället. Få se om vi kanske kör samma kategorier 2 tillfällen och så byter vi. För vi har ju faktiskt redan betat av nästan alla tecknena tidigare så det är mest repetition och några få nya tecken. Så jag måste faktiskt säga att de är gode bra. Känns kanon att ha en sån här familj runt Max.

annaskrift2 copy

2 reaktioner på ”Teckenkursen har startats upp….

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.