Det här med uttryck….

 

Ja, det blev galet många
kommentarer i mitt inlägg om
God fortsättning” där kommentarerna
nu snart är uppe i 60 st (!)

Jag hoppas bara att det kan hållas i
bra ton, så det inte spårar ute helt
fullständigt för då plockar jag bort
eller låser dem. Men det är många
bra synpunkter och reflektioner
som man kan läsas där och framförallt
hur olika man ser på människosyn.
Här kommer ni direkt till alla
kommentarer i det inlägget >>

Nya uttryck…

Apropå uttryck, såsom i det inlägget
som blev så mycket kommenterat.
Där var det en som reagerade på att Max
lärt sig säga ”snopp” och ”snippa” och att han
nu kan skilja på vem som är tjej och kille och
hon var väl rädd att Max skulle fortsätta säga
”könsord” då han blir äldre och tyckte därför
att vi inte alls skulle lära honom det (!)

För mig känns det helt galet.
För Max är detta en utvecklingsfas som
han är i, precis som vilken unge som helst,
som lär sig dessa könsord, lika väl som att man
är i kiss & bajsåldern.

Jag ser det som ett stort utvecklingssteg
för Max och jag tycker faktiskt personligt att
det är lite roligt, som det alltid är när barn
säger ”lite förbjudna ord”.
Det hör ju för sjutton till utvecklingen ;)
Sedan kommer vi naturligtvis även lära honom
att det är något som man inte går runt och säger
och jag är helt övertygad att han kommer lära sig det oxå.

Apropå uttryck….

Apropå uttryck så tänkte jag fortsätta
skriva om Max uttryck. För just nu är han
i en fas där han funderar mycket, både vem
som är kille eller tjej eller vem som har snopp
eller snippa och vad alla är i förhållande till honom.

Han betonar gärna nu vad alla är.
Typ…..”…godmorgon min syster” kan
han säga ;) Sedan när vi nu i jul har träffat
mycket släkt, så säger han gärna:
”…min kusin …….” eller…. morbror och….. farbror
och liknande.

Han reflekterar nu gärna i böcker och
framför TV:n om det kanske är en morfar
som går bredvid ett barn eller om det kanske
är en farfar ;)

Han har funderat en del över att
mor och far är samma som mamma och pappa.
För när vi nu for till hans farmor och farfar
så säger han till sin farfar:
”…det här är min mor och far” och pekade
på oss och så fortsätter han: ”…och de är mina föräldrar
Så gullig va?!
Jag har aldrig hört honom säga så faktiskt, att beskriva
att vi är hans föräldrar, utan det brukar ju bara bli
mamma och pappa.

Fantastiska Små framsteg….

Just sånna här små framsteg,
som kanske inte alls känns så märkvärdiga
för andra, känns jättestora för mig.
För mig är det ett jättekliv i Max utveckling.

Jag vet ju vad Max har klurat på detta och
så satt ihop 2 och 2 och att det bara sedan
kommer upp spontant så här, då blir man så glad,
för det låter så otroligt gulligt. Jag blir alldeles
varm inombords.

För om man ändå tänker att det var inte
länge sedan som Max hade svårt att tala och
från början använde han sig ju bara tecken
i sin kommunikation och nu bildar han meningar
med mer och mer innehåll och med mycket
tankeverksamhet bakom.

Det är så underbart få vara med på denna
resa, där man har insett hur pass invecklat det
ändå är att lära sig vissa saker, då man inte har fått det
naturligt, utan då man måste lära sig tala och språket
från grunden, från att teckna, ljuda, lära sig enstaka ord,
dela upp längre ord i stavelser, sätta ihop ord till meningar
osv….

För om jag jämför det med Max storasyster,
så var det ju mest att man bara konstaterade:
”…japp nu kan hon det” och så gick hon vidare med
sina utvecklingssteg. Med Max är det alltid mer tanke bakom
alla utvecklingssteg och det tar lite längre tid att lära sig dem
och vissa behöver han träna en del, innan han når dit.

Därför blir det oxå så stort, just det där lilla
utvecklingssteget då det är Max. Dessutom ser man
ju att han själv blir så troligt glad och stolt när han
klarar det. Det värmer gott i hjärtegropen

annaskrift2 copy

7 reaktioner på ”Det här med uttryck….

 1. Hej. Tänkte bara säga att jag tycker du är en fantastisk mamma. Och att Max och Fanny har en bra pappa med.

  förstår även att det är roligt för er.

  Det jag blir så ledsen över är att ni läsare missförstod det jag skrev. och inte frågade hur jag tänkte. utan bara antog att jag är en dålig pedagog. försökte skriva att vi tillsammans med brukarna satt upp stränga regler.

  Och de som flyttar flyttar för att de inte är i behov av den strukturen. och sen är det inte bra att blanda brukare som har autism och brukare som ”bara” har downssyndrom. För de är vitt skilda funktionshinder.

  och att jag säger brukare är bara för att det är så vanligt använt.

  Och jag tycker inte om att bli kallad dum i huvudet och idot

  och ja vissa föräldrar blir strikt begränsade att träffa sina vuxna barn då förvaltarna ser att barnet inte utvecklas. utan hela tiden går efter vad mamma tycker. men vi försöker att jobba med mamman så att det inte går så långt.

  Oftast har vi bäst relation med pappan i familjen. För det har oftast varit så att han sett barnet med objektivt. ja det är väldigt synd

  • Tack. Jag tycker personligen inte att det är något fel med att
   säga ”brukare”. Det låter för mig helt okej. Tror säkert det är bra
   med strikta regler oxå, det är jag inte emot, det tro jag säkert behövs.

   Men hallå, jag reagerade mest
   på det som du skrev att:

   ”…. att Max inte skulle få lära sig säga snippa tex. för barn med
   utvecklingsstörning har svårare att förstå att man inte använder de
   orden……med ett standard barn kan man skämta om det. för de kommer
   över den fasen. men barn med downs syndrom kan man inte
   skämta på så med eller uppmuntra det genom skratt. ”.

   Hör du inte själv hur det låter? Hur kan man skriva så? Du kan inte
   säga att Max inte kommer att förstå det eller inte. Det har du ingen
   aning om, alla är vi olika. Att vi inte ska kunna skämta med Max, för
   att vi ska vara oroliga vad han ska gå runt och säga när han är vuxen,
   är ju helt befängt.

   Sedan då du skriver:
   ”….säger detta i all välmening. då jag inte vill att max ska bli en
   av de där jobbiga brukarna som man bara önskar går in till sig själva igen.”

   Då blir jag bara mörkrädd !! att du jobbar
   och har dessa tankar om dina ”brukare”!

   Jag kommer inte hålla på att kommentera detta
   en massa och att bloggen ska bli fullt med kommentarer
   som håller på så här. För då behöver du inte lämna dina
   avtryck i min blogg. Men snälla du, börja allvarligt att
   tänka till vilken människosyn du har, för det känns
   inte bra.

   • Ja Anna det var precis det som vi nog alla reagerade på.

    Och ja anonyme, det var jag som skrev att de kanske flyttade för att det inte passade dem. Och uppenbarligen passade inte strukturen ;) … Och jag tycker också att det är självklart med regler, tydliga regler. Men då jag läser dina inlägg, anonym, så läser jag det väldigt hårt och känslokallt. Då det skrevs i stil med riktigt riktigt hårda regler, HÅRDA regler.
    Och de reglerna ni satt upp var väl helt vanliga regler som jag nog tror att vi alla försöker rätta oss efter???
    Det kändes som fokus på de riktigt hårda reglerna… Att människan bakom glöms bort. Och jag menar också att våra barn lätt blir deprimerade då de kommer på boenden och då är det sorgligt att de förpassas till sina rum… Detta kan jag diskutera lääääänge ;) så jag tänker inte uppta Annas fina blogg för det. ;)

    Och nej, det är inte alltid så lyckat att ha boenden med autism och ds ihop. Självklart beroende på individen…. Beroende på individens behov… Men sorgligt att de med DS då förpassas till sina rum för att de stör de med autism. Då känns det som att problemet inte ligger hos våra barn? Och därmed inte sagt att det ligger hos er som personal utan högre upp… Där det bestäms boendeform. Och det är ju en ekonomisk fråga…

    Nä. Anna, jag lämnar den här diskussionen nu… Det har varit intressant… Om än kanske lite väl hårda ord ibland.

    Boendefrågan för våra barn… Som en dag ska bli stora.. Den kan diskuteras och utvecklas :)

    Kram Anna…. Du har den finfinaste bloggen och är en inspirationskälla!!
    (och jag avslutar bara diskussionen…. Men du slipper mig inte som läsare ;) )

   • Ber om ursäkt för ordvalet. så klart ni ska få lära max säga dessa ord. Blir ju så lätt att man missförstår via nätet. för man hör ju inte tonen eller något sådant.

    Och det lät fel när jag skrev att max kan bli en av de där jobbiga brukarna. det var helt fel ordval.

    så ja ber om ursäkt för mitt ordval.

    Det är ju jobbigt på alla jobb.

    men tyvärr så finns det jobbiga ”brukare” Och det är dem vi jobbar med som mest aktivt med att de inte ska säga fula ord.

    Det var en brukare på boendet som sa. (en med autism som sa)

    Gud vad jobbig xxxx är då han alltid skriker fula könsord.

    och jag svarade att ja det får man inte göra. ska genast gå och prata med xxx om det.

    och jag som personal vill inte skicka in xxx till rummet. men då jag är styrd av min chef. som sagt att xxx inte är välkommen till det gemensama när han beter sig så illa. så är jag tvungen att ge en varning och om inte det lyssnas på som i detta fall gå med xx ner till sin lägenhet. Och jag lämnade inte xxx där bara. utan satte mig ner och pratade om konsekvens och handlande.

    men ja ja hoppas bara att ni förstår att jag är baklåst. Jag får inte agera ut efter det jag tycker är bra eller inte .det är min chef som bestämmer över mig. och sen har vi förvaltarna och godemänen som bestämmer under chefen. så vi jobbar på direktiv. och då blir det svårt när föräldrarna kommer och har åsikter om allt och ingenting.

    Då jag måste be föräldrarna att inte ta det med mig.

    Hoppa min ursäkt är godtagen .

    och är helt säker på att max kommer bli en fantastisk person som vuxen. blir ju så glad när jag läser eran blogg.

    så åter igen förlåt

 2. Det är säkerligen inte alltid lätt att arbeta på ett boende. Det är alltid en utmaning att arbeta med människor med olika personligheter och behov när man dessutom får direktiv från många olika håll. Sen tycker jag att det är väldigt viktigt att påpeka att dessa personer är väldigt olika även om de råkar ha gemensamt att de har en viss diagnos. DS betyder inte alls samma sak för alla individer så bara för att du har jobbat på ett boende innebär inte det att den erfarenhet du har därifrån är överförbar på andra personer med DS eller autism eller vad det nu handlar om. På ditt inlägg ovan låter det som om du har varit med om en jobbig incident med några av de boende och utifrån denna incident drar slutsatser om individer du inte alls känner. Den typen av generaliseringar är ett problem och tyvärr ett problem jag stött på många gånger, både när det gäller positiva och negativa fördomar. Den som yttrar sig utgår ofta från sina egna erfarenheter och tycker sig därmed veta hur alla med en viss funktionsnedsättning fungerar. Det blir ett problem därför att de förutfattade meningarna står i vägen för att man ska kunna se individens verkliga behov och inte de inbillade behoven som man tror följer med diagnosen. Vi brottas alla med våra förutfattade meningar kring olika saker men för att utvecklas måste vi granska oss själva för att se om vi ibland inte drar alltför generaliserande slutsatser baserade på saker vi tror att vi vet. Det är en naturlig reaktion att försöka klumpa ihop människor i grupper men i det arbete du har kommer du ha stor nytta av att kunna se individens behov framför diagnosen.

  Så härligt Anna, att läsa om Max olika uttryck! Håller med om att det är så fantastiskt att se alla små framsteg som är så mycket tydligare när det tar lite längre tid. Ludvig är precis i början av sin resa och börjar så smått kommunicera med både ord och tecken och det är så roligt att se hur han kan börja göra sig förstådd mer och mer. Det är en förmån att få vara med om en sådan resa :)

 3. jo absolut. alla är individer. de är ju inte sina diagnoser de är individer. ber om ursäkt om det inte kommer fram .och jag ber er läs det sista jag skrev i det andra inlägget. som jag sa är det svårt att få fram rätt känslor och hur man menar. för du hör inte hur jag låter på rösten. du ser inte aniskitsutryck

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.