Det finns en specifik tillväxtkurva för DS barn….

Torsdag den 10 April 2008

Det finns alltså en tillväxtkurva som är gjord, enkomt till barn med Downs Syndrom. Det är ingen som har informerat oss om denna. Utan det var nu en bekant från Dalarna som tog upp frågan på forumet på ”familjeliv” eftersom hon oxå hört talas om detta. Där på forumet, var det väldigt olika, en del av föräldrarna till DS barn, hade hört om den och vissa inte alls. Vissa använde den till och med på BVC som extra kurva. Det var det en kvinna där som la ut en länk till dessa ”kurvor” som finns att titta på, på nätet. Här finns länken: http://www.growthcharts.com/charts/DS/charts.htm

Så jag tog ju förstås genast och skrev ut dem här hemma och satt igår kväll och fyllde i Max viktkurva och även längdkurva. Enligt dessa kurvor, så följer han sin kurva och ligger som han ska. Enligt de vanliga BVC kurvorna har han ju alltid legat lite under ”normalkurvan”.  Så Jag måste nog informera BVC om dessa tillväxtkurvor. Det kan ju vara bra att ha bägge. Då kanske man slipper att höra att ”han har inte gått upp i vikt” eller att ”längden står still”. För det är ju naturligt för honom.

Man har ju hört att DS barn stannar lite i växten mellan 1-3 års ålder samt även vid puberteten. Så därför kollade jag in hur lång Max kan förväntas vara då han är 2 respektive 3 år om han följer sin kurva.
Om man  jämför med BVC kurvan så kommer han ungefär vara ca 7 cm kortare vid 2 års ålder. Normallängden vid 2 års ålder är ca 88 cm och enligt hans kurva ligger han på 81 cm. När han är 3 år kommer han vara ungefär 9 cm kortare. Normallängden vid 3 år är 97 cm och enligt kurvan kommer han vara ca 88 cm.  Sedan har han ju lite korta föräldrar att brås på oxå, jag är ju bara 161cm :-)

Det kändes som skönt att glutta på kurverna och se att han följer dem som han ska.
Vi ska imorgon på BVC för vaccination, så då ska jag visa sköterskan och höra om hon har sett dem.

 

4 reaktioner på ”Det finns en specifik tillväxtkurva för DS barn….

  1. Hej igen, Irja här. Jag läste att ni inte visste om växtkurvan.. Vi fick en sån av Linus läkare på Sunderbyn.. Att det ska vara sån skillnad på vården, pratade med en förälder idag, när vi var och badade med våra barn. Hon visste inte att pneumokock vaccinet var gratis för barn med DS, hon vart tvungen att betala själv.. Synd att man måste kolla upp allt själv… kramiz Irja från G-stad

  2. Ja, ibland känns det som om man behöver ligga ett steg före och själv leta information. Men som tur är så har man ju andra DS – föräldrar med erfarenheter som de delar med sig av :-)
    /Anna

  3. Vi visste inte heller tills alldeles nyligen. Tjoddas har följt den vanliga kurvan perfekt tills hon fick sin hjärtmedicin insatt. Så nu ligger hon över kurvan som är för barn med Downs. Märkligt tycker jag. Fick idag också veta att man har 10 extra gemensamma föräldrardagar när man får ett barn med handikapp. Man lär sig nåt nytt varje dag.

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.