Summering av 2009….

Onsdag den 30 december 2009


Ja, nu närmar sig det nya året.
Det ska bli spännande att se vad det har med sig i bagaget åt oss.
Tänkte kan jag kunde summera året som gått med lite länkar tillbaka under året.

Summering av 2009

Ja, om man ska summera 2009 just med tanke på Max
så har det varit ett underbart år med många utvecklingskliv och
roliga upptåg. En härlig ålder där det händer mycket.
Vi har fått ta del av mycket som vi inte skulle ha gjort om
det inte vore för Max. Både nya bekantskaper och en massa
nya erfarenheter.

Dagis…..

Han började på dagis 2009 och det har varit super. Fungerat jättebra och Max trivs jättebra. En underbar personal och härliga ungar, det kan inte bli bättre. I samband med dagis så gjorde vi en Idagbok att använda mellan hemmet och dagis. Har även införskaffat en fotoskrivare för att enkelt kunna skriva ut bilder till Idagboken.

Tecken som stöd…..

Max har börjat säga många
fler ord, använder mer ord tillsammans
med tecken och säger vissa ”fler-ords-
meningar”. Han tecknar i 3 ords meningar,
tecknar och har även börjat ”tralla”
med i sånger. Han älskar ”sångpåsar”.
Vi fick oss ”teckendockan Klara

Han kan göra sig förstådd och man förstår honom. Det känns otroligt värdefullt. Han dominerar just nu våra egna teckenkurser, där han nu själv också är aktiv och är det någon som inte kan, så hjäper han gärna till =)

tal och språkträning….

Han har börjat ljuda bokstäver och kör talträning enligt Karlstadsmodellen. Här har jag oxå skrivit lite om språkträning. Däremot är inte Max lika förtjust till att träna att ljuda och så. Han fattar direkt då det är tal om ”träning”, så här gäller det mycket att få in det i lek & bus annars tappar han koncentrationen direkt =)

Det blir mycket träningsmaterial som man
ska göra här hemma och i somras så
införskaffade vi en xyron mulilaminerare
som är sååå bra. I detta inlägg testar vi
laminera med magnet-baksida. Har även
försökt hitta lite bra lösningar till förvaring av
träningsmaterial. Här finns även en variant av ett hus bland annat. Här kan ni se mer förvaring  och hur vi lägger upp teckenkursen.

Leka sig fram…..

Max är bra på att leka låtsaslekar och är duktig på att lära sig hur allt fungerar. Han är väldigt social och älskar att stå i centrum. Här finns ett inlägg med lite roliga lekmöbler som vi har inrett Max rum med och som stimulerar till lek och rörelser samt lite tips på ”träningsmaterial som samtidigt kanske tränar lite olika saker i rummet =)

Motoriskt…..

Så har det ju hänt så mycke med Max under 2009.
Efter stått i ståstol under vintern 2008 så började det bli mer och mer stabilt och under mellandagarna i fjol
ställde han sig upp själv mot soffan.
Sedan fortsatte utvecklingen i rasande
tempo under våren kom han igång med en
Miniwalker”…och sedan övergick vi till
Walking Wings” som lite hjälp till gången
och i sommar tog han sina första steg
helt själv och nu formligen springer han fram =) Han klättrar i trapp både uppför och nerför under uppsikt. Han kryper, ålar, går på tå, dansar och busar en massa =)

Hjärtat…

Max har fått gå på halvårs kontroller med sina hjärtfel. Han har inga som helst besvär av dem och vi märker inte att det påverkar honom något. Han har ett litet läckage i en hjärtklaff, men håller det sig bara så är det ingen fara. Nu på sista hjärtkollen fick vi utöka tiden med ett år mellan besöken. Så vi hoppas det håller sig i schack även framledes. Men en något otrevlig bekantskap var KRUPP som han haft några gånger nu, i samband med förkylning. Men nu vet man ju vad det är och blir inte lika skräckslagen som första gången.

Sömnen…..

Vi har verkligen levt från dag till dag, då det har gällt sömnen.
Vi har haft det tufft med tjorviga nätter med Max under lång tid, där man inte vet varför det varit så. Det har varit många funderingar, otaliga prövningar för att testa om det skulle underlätta…. med bolltäcke, Melatonin, annat matintag osv….Men inget som direkt hjälpte. Vi fick ofta bara höra att det kan finnas som inslag hos ett barn med Downs Syndrom och att det brukar ge med sig själv…ibland runt 3 år – 3 1/2 år. Så därför har vi nog försökt att inte tänka så mycket på det, utan tagit en natt i sänder. Vi har under lång tid sovit i olika rum och haft varannan natt med Max för att orka med övriga vardagen. Så det har fungerat bra, även om det har varit tråkigt. .Så här kunde en jobbig natt se ut.

Men nu har vi sedan en tid tillbaka kunnat sova i samma sovrum och Max sover mycket, mycket bättre! Så vi hoppas att vi kan lämna de tjorviga nätterna och att det är ett minne blott under kommande år =) När man tänker tillbaka på nätterna, så visst var det riktigt jobbigt ibland. Men det som hjälpte oss så mycket var att Max led ju inte av dem. Han var lika pigg på dagen, för han sov ju på något konstigt sätt ändå. Dessutom då man var riktigt trött på morgonen så var det alltid han som fick en på gott humör igen. Ett stort smile eller en varm och go kram och man var på G igen =)


busig kille =)

Även om ni som läser detta kanske tycker att ”oj, så mycket annorlunda” det verkar att ha ett barn med Downs Syndrom. Så är det inte det. Visst, är det lite mer träning och tanke bakom vissa saker. Men annars fungerar vi ju som en vanlig familj. Vardagen för oss skiljer sig nog inte direkt från andra förutom lite mer besök här och där och så träningen. Men för det mesta känns det bara inspirerande. Är det så att det inte känns bra och det känns lite jobbigt, då tar vi ett ”break” och lämnar allt ett tag. Då känns det snart kul igen.

underbar liten grabb….

Vi tycker vi har en underbar liten grabb här hemma
som för det mesta är en solstråle som förgyller vår dag.
Visst är han oxå arg,  ledsen och på trotsigt humör.
Men mest är han en glad och mysig kille…


mellandagarna 2009….för han myser gärna i famnen och får han en tutte
och sin goseapa och får pilla i håret, då mår han toppen!

bloggen….

Sedan har det ju blivit så många besökare här på bloggen under 2009. Jättekul och lite overkligt =) Härligt få så mycket kontakt med många från hela långa landet och även grannlandet (!!) Jag velar lite fram och tillbaka huruvida jag ska fortsätta bloggandet. Men vi får väl se hur det blir med fortsättningen under nästa år.

Kanske har jag glömt skriva om något, för det har verkligen varit ett år fyllt med allt möjligt. Men det går ju leta sig fram i ”arkivet” till höger eller göra en ”sökning” på något speciellt på bloggen.

Ha nu ett trevligt slut på detta år
och ett GOTT NYTT ÅR!

9 reaktioner på ”Summering av 2009….

 1. Hej,Eva här vill bara säja att din blogg har hjälpt oss så mycket,för då Thea föddes så ville vi ha information och lite kunskap om vad ds innebar,du har hjälpt oss utan att du egentiligen vetat det.Så nu säjer vi(jag och tommy m alla 6 barnen.)Ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT ÅR på er allihop.kram Eva

  • Hej Eva!
   Det känns bra om vi har kunnat hjälpa till =) Det är just det som känns meningsfullt om bloggen kan ge lite till någon annan. Hoppas ni har det bra så här i slutet av året. (Du kanske har sett att jag har mailat dig igen?!)
   Många nyårskramar från oss…

 2. oj vilken summering, underbart max är en underbar pojke som har föräldrar som er but again barn med särskild behov kommer inte till vem som helst. Gud bless you and wish you and you family specially your lovely boy max all the best in the futur.
  Aty

 3. Hej Anna,
  vilken skön lite kille ni fått i er familj. Max utstrålar galet mycket glädje;)

  Fråga mig inte hur jag kom in på din sida men det gläder mig att läsa om Max framsteg och att 2009 blev ett riktigt bra år.

  Min vän Elisabeth har en intressant blogg där hon skriver om sitt liv. Hon är trebarnsmamma varav yngsta pojken Joel (3 år) har en cp-skada. Elisabeth själv har även drabbats av obotlig cancer och hon är endast 36 år. Men gud vilken livsgnista och kämpardrottning hon är. Precis som du!

  Läs gärna mer om Elisabet: http://joelisacadam.blogspot.com/

  Önskar dig och din familj ett GOTT NYTT ÅR!
  MVH Gitt

 4. Hej! Jag har följt din blogg ett bra tag och jag tycker ni verkar vara en helt underbar liten familj och det är kul att följa Max’s stormande framsteg :).. Jag har en fråga som jag skulle vara tacksam för om du vill/kan svara på. Vad jag har förstått det som har Max en resurs på dagis. Jag tycker det verkar vara ett mycket givande arbete och något som jag skulle vilja arbeta som. Vet du vad hon har för utbildning?

  Hoppas att ni alla får ett bra 2010!
  / Elin

  • Hej Elin!
   Max resurs på dagis är förskollärare och har väl annars ingen ”specifik” utbildning för att jobba just som resurs. Det tror jag man kan jobba med, fast man har olika utbildningar i botten. Det handlar nog mer om personlig lämplighet och viljan. Vår resurs har använt tecken som stöd tidigare och har erfarenhet av barn med språkstörningar. Det är ju förstås en stor fördel om man kanske är lite påläst och är intresserad av att lära sig. Ska man nu jobba just med barn med DS är det ju en fördel om man kan ”tecken som stöd” eftersom många använder det som komplement till språket. Sedan är det nog många som ”jobbar” efter ”Karlstadsmodellen” som träningsmetod. (om du gogglar det kommer du till deras hemsida och kan läsa mer) Men som sagt tror jag personlig lämplighet är det mest avgörandet och just viljan att lära sig. Men ska man nu jobba på dagis/förskola så är det väl en förskollärarutbildning/barnskötare i botten.
   Som jag har förstått på vår resurs så trivs hon bra och tycker det är roligt och givande att jobba med Max.
   Hoppas jag kunde ge lite svar. Bara fråga om det är något annat du underar.

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.