Efterklok, fibromyalgi & jobbar på

Ibland är man efterklok 🤪
jag och Max har ju planerat
ner en massa rönnplantor,
för att få till en rönnhäck,
som vi hade tänkt ersätta
staket med runt gården,
men igår ryckte vi upp dem
igen…

.
…inte sjutton är vi ju
sugna på kratta upp
allt löv det blir av den
häcken sen 😁😂😅
å nä inget merjobb tack,
det får bli nytt staket den
dagen det behövs 😉

Skitnatt

En sån där natt där
kroppen bara värker.
Gah! 😩

View this post on Instagram

En sån där natt där kroppen bara värker. Gah! 😩 Alla fingerleder, bägge armar, armbågar, nacken och ner efter ryggraden och ländryggen. Ena knäet och ner efter den vaden är värsta stället just nu och samtidigt på andra benet är det benhinnan. Ena stortån och tån bredvid värker oxå massor. Dopade mig innan sängående och nu fyllt på en vända, får hoppas det ger lite effekt, så jag kan få nån morgontimma med sömn. Tror jag ändrat läge tusen gånger i sängen både för värken och ömheten i kroppen, men även att i vissa lägen kommer yrseln, så då är det bara ändra fort som sjutton, annats övergår det till illamående. Tyvärr ganska vanligt för mig och min fibromyalgi, även om det varierar hur mycket jag har, så är ju jag aldrig värkfri. Har inte sovit en hel natt utan värk på 17 år, helt galet men sant. Å går alltid i säng med värk och även det första jag känner då jag vaknar (om jag fått sova) å fascinerande och skrämmande att hur jag ändå ”vant mig”, det är ju hur vardagen är för mig. För mig numera skulle ju en helt värkfri dag vara helt unikt, å det har aldrig heller inträffat sedan jag insjuknade …å bara tanken att vakna en dag utan värk…det är absolut fortfarande min största dröm, att det en dag bara slutar 🙌🏼 och jag kommer alltid leva på det hoppet 💪🏼 Jag skriver inte för att söka medlidande, men vill samtidigt visa hur det är att leva med kronisk värk och andra symtom som inte alltid kanske syns så mycket utåt men som känns varje sekund. En riktig skit-sjukdom som begränsar en hel del, som är jobbig att leva med, men som jag försöker varje dag förtränga så långt bak jag kan, för att själv ha övertaget och fokusera på allt positivt runt omkring som kan ge mig styrka att orka. Vet att många där ute som kämpar i det tysta, heja oss, jag tycker vi gör det fantastiska bra att leva med sån här skit-sjukdom 💪🏼 #fibromyalgi #fibromialgia #fibrofighter #attlevamedkroniskvärk #hejaoss

A post shared by Max liv med familj (@maxmedfamilj) on

.
….alla fingerleder, bägge armar,
armbågar, nacken och ner efte
r ryggraden och ländryggen.
Ena knäet och ner efter den vaden
är värsta stället just nuoch samtidigt
på andra benetär det benhinnan.
Ena stortån och tån bredvid värker
oxå massor. Dopade mig innan
sängående och nu fyllt på en
vända, får hoppas det ger lite
effekt, så jag kan få nån morgontimma
med sömn. Tror jag ändrat läge tusen
gånger i sängen både för värken och
ömheten i kroppen, men även att i
vissa lägen kommer yrseln, så då är
det bara ändra fort som sjutton,
annats övergår det till illamående.
Tyvärr ganska vanligt för mig och
min fibromyalgi, även om det varierar
hur mycket jag har, så är ju jag aldrig
värkfri. Har inte sovit en hel natt utan
värk på 17 år, helt galet men sant.
Å går alltid i säng med värk och även
det första jag känner då jag vaknar
(om jag fått sova) å fascinerande och
skrämmande att hur jag ändå ”vant mig”,
det är ju hur vardagen är för mig. För
mig numera skulle ju en helt värkfri dag
vara helt unikt, å det har aldrig heller
inträffat sedan jag insjuknade …å bara
tanken att vakna en dag utan värk…det
är absolut fortfarande min största dröm,
att det en dag bara slutar 🙌🏼 och jag
kommer alltid leva på det hoppet 💪🏼
Jag skriver inte för att söka medlidande,
men vill samtidigt visa hur det är att leva
med kronisk värk och andra symtom som
inte alltid kanske syns så mycket utåt men
som känns varje sekund. En riktig skit-sjukdom
som begränsar en hel del, som är jobbig att
leva med, men som jag försöker varje dag
förtränga så långt bak jag kan, för att själv
ha övertaget och fokusera på allt positivt
runt omkring som kan ge mig styrka att
orka. Vet att många där ute som kämpar i
det tysta, heja oss, jag tycker vi gör det
fantastiska bra att leva med sån här
skit-sjukdom 💪🏼

Kan väl fortsätta på nattens
tema, beskriva lite mer hur
det är att leva med fibromyalgi….

View this post on Instagram

Kan väl fortsätta på nattens tema, beskriva lite mer hur det är att leva med fibromyalgi. Somnade på morgonsidan och sov nån timme, vaknade dock kallsvettig och blöt i svett, ofta biverkning av värkmedicin, å då kommer även illamåendet, så gäller att snabbt få i sig något i magen som gör att den lugnar ner sig. Å sedan är rutiner bäst. Så även om natten varit skit, så är det bra om jag tar mig iväg på morgonprommis med Abbe. Då kommer som kroppen igång och mjuknar upp, å perfekt ha en Abbe som drar en i kopplet ända fram mot bajs-stället efter skogsvägen, så jag får draghjälp 😉 Även om jag får ont under fötterna, så går det och det bästa med det, är ju att det avleder all annan värk. Absolut finns ju värken där jämt, å just nu på morgonen var det ländryggen och ett knä och fingerleder som värkte mest, då vi gick. Men då jag då går, så avleder det och övrig värk blir inte lika intensiv och jag känner mer av fötterna istället, å då blir det som en härlig variation för mig, att det inte nöter på samma ställe hela tiden. För när jag är hemma och vid huset, så är sällan fötterna så onda, utan då varierar jag hela tiden mellan stå, gå, sitta och ligga, så de får vila, å så får de ta över det onda då vi går. Sedan finns såklart begränsningen där. Jag kan inte gå hur långt som helst. Efter ett tag kommer domningarna som börjar i benen och armarna om jag anstränger mig för mycket och när det börjar i läpparna så vet jag att då har det gått för långt. En sak jag är tacksam över med denna sjukdom är att det varierar var värken och smärtan sitter hela tiden. Den kan byta ställe flera gånger per dag och det ger variation, tror jag hade blivit galen att ha värk på samma ställe hela tiden. Så absolut det är en ”följeslagare” som heter duga i kroppen, men jag har ju oxå lärt känna den ganska bra under åren och oftast vet jag hur jag ska hantera den för att må så bra som möjligt. Även om den kör överraskningar då och då, å samtidigt att jag utmanar den med sånt den inte gillar. Så kan väl säga att jag ”känner” verkligen hur jag lever varje dag, men försöker ligga steget före så gott det går👌🏼✨ nu vilat och nu vill Max att vi gör nått, så upp och hoppa 😉👍🏼 #fibromyalgi

A post shared by Max liv med familj (@maxmedfamilj) on

.
… Somnade på morgonsidan och sov nån
timme, vaknade dock kallsvettig och blöt
i svett, ofta biverkning av värkmedicin, å
då kommer även illamåendet, så gäller
att snabbt få i sig något i magen som
gör att den lugnar ner sig. Å sedan är
rutiner bäst. Så även om natten varit skit,
så är det bra om jag tar mig iväg på
morgonprommis med Abbe. Då kommer
som kroppen igång och mjuknar upp, å
perfekt ha en Abbe som drar en i kopplet
ända fram mot bajs-stället efter skogsvägen,
så jag får draghjälp 😉 Även om jag får ont
under fötterna, så går det och det bästa
med det, är ju att det avleder all annan värk.
Absolut finns ju värken där jämt, å just nu
på morgonen var det ländryggen och ett knä
och fingerleder som värkte mest, då vi gick
. Men då jag då går, så avleder det och
övrig värk blir inte lika intensiv och jag
känner mer av fötterna istället, å då blir
det som en härlig variation för mig, att
det inte nöter på samma ställe hela tiden.
För när jag är hemma och vid huset, så är
sällan fötterna så onda, utan då varierar
jag hela tiden mellan stå, gå, sitta och
ligga, så de får vila, å så får de ta över
det onda då vi går. Sedan finns såklar
t begränsningen där. Jag kan inte gå hur
långt som helst. Efter ett tag kommer
domningarna som börjar i benen och
armarna om jag anstränger mig för
mycket och när det börjar i läpparna
så vet jag att då har det gått för långt.
En sak jag är tacksam över med denna
sjukdom är att det varierar var värken
och smärtan sitter hela tiden. Den kan
byta ställe flera gånger per dag och det
ger variation, tror jag hade blivit galen
att ha värk på samma ställe hela tiden.
Så absolut det är en ”följeslagare” som
heter duga i kroppen, men jag har ju
oxå lärt känna den ganska bra under
åren och oftast vet jag hur jag ska hantera
den för att må så bra som möjligt. Även
om den kör överraskningar då och då, å
samtidigt att jag utmanar den med sånt
den inte gillar. Så kan väl säga att jag
”känner” verkligen hur jag lever varje
dag, men försöker ligga steget före
så gott det går👌🏼✨ nu vilat och nu
vill Max att vi gör nått, så upp och
hoppa 😉👍🏼

.
…Härligt att ha en grabb som
vill vara aktiv och som har
många intressen och kan roa
sig själv mycket bara på gården
👍🏼 Max fixar numera att starta
och köra fyrhjuling själv och
har även cyklat och varit på
älgjakt på förmiddagen ☺️👍🏼

Jobbkväll

En del fix & markisolering
runt altanen ikväll &
bortforsling av stenar 👍🏼
bara 12 grader varmt, så
lite småkyligt och höstkänslan
är här …

.
/ Anna

Lämna gärna en kommentar:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.